Opettaja – tilasto-olympialaiset tulevat!

Välitämme Tilastokeskuksen viestin tulevista tilasto-olympialaisista yläkoululaisille ja lukiolaisille. SMY ei osallistu tämän tapahtuman järjestämiseen, mutta tarjoamme samalle ikäluokalle matematiikkakilpailujen valmennusta.

 

Opettaja! Tilasto-olympialaiset tulevat – ilmoitathan oppilaitasi mukaan kisaan!

Taas on aika kasata joukkue ja lähteä tavoittelemaan olympialaisten kirkkainta mitalia. Kilpailu on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Kilpailun tavoitteena on edistää tilastojen luku- ja käyttövalmiuksia. Kilpailussa testataan tilastollisia perustaitoja sekä kykyä hakea, tulkita ja analysoida tilastollisia tietoja. Jo karsintavaiheeseen osallistuminen on oppimiselämys. Se voi parhaimmillaan herättää uteliaisuuden tiedon kriittistä arviointia kohtaan ja vahvistaa kiinnostusta luotettavien tiedonlähteiden tutkailuun. Myös opettajana saat uudenlaisia virikkeitä perinteisen opetuksen tueksi.   

Aikataulu

Kilpailu etenee kansallisen karsinnan ja finaalin kautta Euroopan loppukilpailuun ja Suomessa järjestettävään yleisöäänestykseen. Kilpailun eri vaiheissa on todella hyvät rahapalkinnot ja mahdollisuus palkintomatkoihin. Myös opettajia muistetaan!

Tässä kilpailun kulku pääpiirteittäin:

  1. Ilmoittautumisaika jatkuu 26.1.2024 saakka
  2. Karsintatehtävien ratkaisuun on aikaa 13.2.2024 saakka
  3. Kilpailuvideo tehdään jaksolla 14.2.–3.4.2024
  4. Euroopan finaalivideoiden palautus viimeistään 13.5.2024
  5. Kansallinen yleisöäänestys käydään 16.5.–28.5.2024

 

Ilmoittautuminen on käynnistynyt ja karsintavaihe on meneillään. Ensivaiheesta jatkoon päässeet joukkueet tekevät kaksiminuuttisen videon kaikille maille yhteisestä aiheesta. Videoilla kisataan ensin kansallisesta mestaruudesta, ja myöhemmin Suomen parhaiten menestyneet videot jatkavat englanniksi tekstitettyinä Euroopan finaaliin. Toukokuussa 2024 järjestetään vielä kansallinen yleisöäänestys videoista. 

Tarkemman aikataulun löydät täältä.

Osallistuminen

Kilpailuun osallistutaan 1–3 oppilaan joukkueilla. Opettaja ilmoittaa joukkueet, ja hänen toivotaan valvovan osallistujien työskentelyä. Edellisessä kilpailussa yli 19 000 nuorta yhdeksästätoista Euroopan maasta osallistui kansallisiin kilpailuihin. Kansainvälisen kilpailun voittajat tulivat tuolloin Sloveniasta ja Kreikasta. Toivottavasti ensi keväänä on taas suomalaisten voittajien aika!

“Tämä kilpailu on aivan loistava lisä opetusohjelmaan” – Lisää edelliseen kilpailuun osallistuneiden nuorten ja heitä ohjanneiden opettajien mietteitä voit katsoa tästä videosta.

www.tilastokeskus.fi/tilasto-olympialaiset